Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü

Stajla İlgili Sıklıkla Sorulan Sorular

T.C.

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

 

 

STAJLA İLGİLİ SIKLIKLA SORULAN SORULAR

 

1. Staj yeri buldum, peki şimdi ne yapmalıyım?

Öncelikle bulduğunuz staj yerinin, bölümümüzün staj yönetmeliğine uygun olup olmadığını staj komisyon üyelerine onaylatmalısınız. Ardından bölüm sayfasında belirtilen ilgili ekleri doldurmalısınız.

 

2. Staj tarihlerini belirlerken nelere dikkat etmeliyim?

Öğrenci, sömestr ara tatili ve yaz tatili dönemlerinde akademik takvime göre ders dönemi ile çakışmayacak şekilde istediği tarih aralığında stajını yapabilir. Stajın 20 iş günü olması gerekmektedir. Staj tarihleri kurum ile görüşülerek belirlenmelidir. Tarihler belirlenirken Ramazan ve Kurban Bayramı, 15 Temmuz, 30 Ağustos gibi tarihlere dikkat edilmelidir. Kurum ile bu tarihlerde çalışılıp çalışılmayacağı kesinleştirilerek, staj tarih aralığı 20 iş günü olacak şekilde belirlenmelidir. Stajlar, belirtilmek kaydı ile haftanın 5, 6, veya 7 günü yapılabilir.

 

3. Staja başlarken hangi formları doldurmamız gerekiyor?

 Bölüm web sitemizde bulunan EK-1-2-3 (http://gida.muhendislik.comu.edu.tr/belge-form/staj-evrak-form-r27.html) evraklarını doldurup, firmaya onaylatmalısınız. Evrakların imzalanmış halini ise staj komisyonu üyeleri Arş. Gör. Fatma KORKMAZ ve Arş. Gör. Burcu KAYA’ya teslim etmelisiniz.

 

4. EK-4 hangi durumlarda ve ne zaman doldurulmalı?

Eğer firma size stajınız karşılığında ücret verecek ise EK-4’ü (http://gida.muhendislik.comu.edu.tr/belge-form/staj-evrak-form-r27.html) doldurmanız gerekmektedir. EK-4’ün her sayfası öğrenci, kurum yetkilisi ve bölüm başkanı tarafından paraflanmalıdır. EK-4 stajınız bittikten sonra ıslak imzalı olarak ve aldığınız ücretin dekontu ile birlikte komisyon üyelerine teslim edilmelidir.

 

5. Staja başladım ancak firma SGK girişimin yapıldığına dair belge istiyor, ne yapmalıyım?

SGK girişinizin yapıldığına dair belgeyi kendi e-devletiniz üzerinden alabilirsiniz. e-devlet üzerinden "4a işe giriş çıkış bildirgesi" yazdığınızda sigortanızın yapıldığına dair ilgili belgeye ulaşacaksınız. Eğer görünmüyorsa endişelenmeyin, staja başldığınızda ilgili belge sisteminizde görünecektir.

 

6. Mezun olacağım, tek ders sınavına girmek için stajımı yapmış olma şartım var mı?

Hayır, tek ders sınavı için staj şartı aranmamaktadır.

 

7. Staj tarihim X nedenden dolayı uzadı, ne yapmalıyım?

Bölüm başkanlığına staj tarihlerinizin neden değiştiğini ve hangi tarih aralığından, hangi tarih aralığına kadar değişeceğini içeren bir dilekçe yazmalısınız. Hazırladığınız dilekçenin bir nüshasını staj komisyon üyelerine, diğer nüshasını ise bölüm sekreterliğine teslim etmelisiniz.

 

8. Staj yerimin bana uygun olmadığını düşünüyorum ve iptal etmek istiyorum, ne yapmalıyım?

Bölüm başkanlığımıza neden iptal etmek istediğinizi belirten bir dilekçe yazmalı ve dilekçenizin bir nüshasını staj komisyon üyelerine, diğer nüshasını ise bölüm sekreterliğine teslim etmelisiniz.

 

9. Staj dosyası hangi formatta hazırlanmalı?

Staj dosyanızı web sayfamızda bulunan ‘Staj Dosyası Taslağı’ (http://gida.muhendislik.comu.edu.tr/belge-form/staj-evrak-form-r27.html) dosyasına göre WORD formatında bilgisayar üzerinden yazmalısınız. Zorunlu olmamakla birlikte yaptığınız analizleri veya yazdığınız bilgileri şekil, görsel ve tablolarla destekleyebilirsiniz.

 

10. Staj dosyasında bulunan STAJ EĞİTİM ÇALIŞMASI GÜNLÜK DEVAM ÇİZELGESİ kim tarafından imzalanmalı?

Devam çizelgesi ÖĞRENCİ tarafından imzalanmalı ve doğruluğu sayfanın sağ altında bulunan “Bölüm Yetkilisinin İmzası ve Kaşesi” alanı YETKİLİ KİŞİ tarafından onaylanmalıdır.

 

11. Staj dosyamdaki sayfalarda Bölüm Yetkilisinin İmzası ve Kaşesi alanını imzalatmayı unuttum, staj dosyam kabul edilir mi?

 Hayır. Staj dosyanızın çoğaltılan sayfasında bulunan “Bölüm Yetkilisinin İmzası ve Kaşesi” alanı FİRMA YETKİLİSİ tarafından her sayfada kaşe ve imza bulunacak şekilde onaylanmalıdır.

 

12. Staj dosyasında her güne bir analiz mi yazmalıyım?

 Bu şekilde bir şart bulunmamaktadır. Öğrenci 20 gün boyunca 20 farklı analiz gördü ise yazabilir, ancak görmediyse bir analiz için 2 günün tarihini ekleyebilir. Biliyoruz ki bazı analizler 2 hatta 3-5 gün sürebiliyor.

13. Staj dosyası spirallenmeli mi?

 Staj dosyanızı spiralli veya dosya şeklinde komisyon üyelerine elden teslim edebilirsiniz.

 

14. Staj dosyamı ne zaman teslim etmeliyim?

Bölüm web sayfamızdaki duyuruları takip ediniz.

 

15. Staj sınavım ne zaman olacak ve sınavımı hangi öğretim üyesi gerçekleştirecek?

Bölüm web sayfasını takip etmeli ve duyurular yapıldıktan sonra sınav günü hakkında mail aracılığıyla ilgili öğretim üyesi ile iletişime geçmelisiniz.

 

16. Kargoyu hangi adrese göndermeliyim?

Kargolar Gıda Mühendisliği Bölüm sekreterliğine gönderilmelidir.

Kargo gönderim adresi:

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Terzioğlu Kampüsü, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Bölüm Sekreterliği

Merkez/ÇANAKKALE