Sınavlarda Dikkat Edilecek Hususlar

Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği'ne istinaden, Gıda Mühendisliği Bölümünde 2023-2024 Bahar yarıyılından itibaren sınavlarda uyulması gereken kurallar aşağıda sıralanmıştır. Bu yazı ile öğrenciler bu kurallardan haberdar edilmiş olarak kabul edilmektedir. Bu kapsamda bu yazı, ilan panolarına ve sınıflara asılacak ve ayrıca bölüm web sayfasında duyurulacaktır.

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ÖĞRENCİ DİSİPLİN YÖNETMELİĞİ'NDE:

• 5. Maddenin d bendine göre “Sınavlarda kopyaya teşebbüs etmek.”, “Kınama cezasını gerektiren disiplin suçları” arasındadır.
  • 7. Maddenin e bendine göre “Sınavlarda kopya çekmek veya çektirmek.”, “Yükseköğretim kurumundan bir yarıyıl için uzaklaştırma cezası gerektiren disiplin suçları” arasındadır.
  • 8. Maddenin d bendine göre “Sınavlarda tehditle kopya çekmek, kopya çeken öğrencilerin sınav salonundan çıkarılmasına engel olmak, kendi yerine başkasını sınava sokmak veya başkasının yerine sınava girmek.”, Yükseköğretim kurumundan iki yarıyıl için uzaklaştırma cezasını gerektiren disiplin suçları arasındadır.

Daha fazla bilgi şu web sitelerinde bulunabilir:

SINAV ÖNCESİ VE ESNASINDA ÖĞRENCİLERİN UYMASI GEREKEN KURALLAR

1. Öğrencilerin sınavlara gelirken “Öğrenci Kimlik Kartlarını” getirmeleri zorunludur. Kimlikler sınav boyunca sıra üzerinde görülebilecek şekilde tutulmalıdır.
  2. Öğrenciler, cep telefonlarını sınav süresince kapatmak ve kendilerinin ulaşamayacakları yere bırakmak zorundadır.
  3. Sıraların altında ve üstünde ders notu, çanta, mont vb. hiçbir şey bulunmayacaktır. Ders notları kürsüye, çantalar ve montlar askılara bırakılacaktır.
  4. Hesap makinesi, silgi, kalem vb. kişisel eşyaların paylaşılması yasaktır.
  5. Sınavlardan önce sıraların üzerinde ve duvarlarda herhangi bir şeyin yazılı olup olmadığı öğrenciler tarafından hızlıca kontrol edilecek ve önceden yazılmış sıra üzerindeki mevcut yazılar silinecektir. Sıradaki ve duvarlardaki yazılar, öğrenci tarafından yazılmamış veya farklı bir ders ile ilgili olsa dahi öğrencinin sorumluluğundadır.
  6. Sınav boyunca gözetmenlerle konuşmaları veya gözetmenlere sınav soruları ile ilgili sorular sormaları yasaktır. Sınav ile ilgili olabilecek sorular dersi veren öğretim elemanına sorulacaktır.
  7. Sınavdaki sorular erken cevaplanmış olsa bile, öğrenciler sınavın ilk 15 dakikası sınav salonundan dışarı çıkarılmayacaktır.
  8. Sınavların ilk 15 dakikası içinde sınav salonuna geç gelenler, sınava alınabilir, ancak süresine herhangi bir ekleme yapılmaz.